Media & credits

georganiseerd doorFlorian Hellwig
websitewww.slaughtervaart.nl

Andere projecten

Projecten

Contextprogramma bij The Tragedy of Slaughtervaart

Premièredatum

De afgelopen jaren heeft dramaturg, programmamaker en docent Dramaturgie, Theatergeschiedenis en Cultuurgeschiedenis Florian Hellwig bijzondere contextprogramma’s bij de voorstellingen Volpone en Victor of de kinderen aan de macht georganiseerd. Dit verdiepende programma bestond uit inleidingen en informatieve voor -of nagesprekken met gasten als Stine Jensen, Eva Rovers, Frank Meester, Thijs Lijster, Daan Roovers, Lieven de Cauter en anderen.

Ook bij The Tragedy of Slaughtervaart organiseert Florian een contextprogramma waarvoor filosofen, schrijvers, wetenschappers, ondernemers en politici worden uitgenodigd. Tijdens de gesprekken komen onderwerpen als de privatisering van publieke diensten, de utopie van de vrije markt, het neoliberalisme en de geschiedenis van Nieuw-West aan bod. 

Programma 2019

20/11/19: gesprek met Sander Heijne, auteur van het boek Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u. Aanvang 19.00 uur.
Sander Heijne (1982) is onderzoeksjournalist en historicus. Hij schreef voor De Correspondent, De Volkskrant en het NRC Handelsblad. In 2011 werd hij genomineerd voor de belangrijkste journalistieke onderzoeksprijs De Loep. Hij werkte o.a. op de redactie economie van de Volkskrant, waar hij een fascinatie ontwikkelde voor het effect van bureaucratische systemen op ons alledaagse bestaan. Hij schreef talloze artikelen over de mislukte marktwerking en waarom de vermarkting niet werkt in de publieke sector. Hij sprak honderden mensen op de werkvloer. In februari dit jaar verscheen zijn boek ‘Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u’, waarin hij onder meer vier voorwaarden schetst voor een eerlijke marktwerking

19 & 20/11/19: vertoning van de documentaire I Am Slotervaart van Nina Pieters na de voorstelling in Frascati Amsterdam
In oktober 2018 werd het Slotervaartziekenhuis failliet verklaard. De aanwezige patiënten moesten binnen 48 uur het ziekenhuis verlaten. 1200 mensen werden ontslagen. Rond de 90.000 patiënten moesten op stel en sprong op zoek naar een ander ziekenhuis.Filmmaakster Nina Pieters was één van deze patiënten. In samenwerking met haar arts en andere medewerkers en patiënten van het ziekenhuis probeert ze vlak nadat dit nieuws bekend wordt het ‘Slotervaartgevoel’ vast te leggen. Een bijzonder portret van een bijzonder ziekenhuis. Bekijk de trailer. Nina Pieters is documentairemaker en organiseert filmeducatie-projecten. Eerder werk: Vrouwen van Geuzeveld, Mister Abbey en Allemaal KifKif.

Programma 2018

08/11/18: gesprek met Rob de Graaf, schrijver van The Tragedy of Slaughtervaart. Aanvang 19.00 uur.
Rob de Graaf (1952) is toneelschrijver. In 1978 richtte hij samen met Marien Jongewaard en Dik Boutkan Nieuw West op. Tot 1993 schreef hij voor dit gezelschap, en sindsdien schrijft hij voor een verscheidenheid aan toneelgezelschappen zoals Keesen & Co, De Gemeenschap en Dood Paard. Voor Dood Paard schreef hij o.a. In de nag, Botox Angels, Freetown en Matglazen vensters. De Graaf won tweemaal de Taalunie Toneelschrijfprijs, in 1996 voor 2SKIN en in 2007 voor Vrede. In 2003 won hij de Charlotte Köhler-prijs voor Neanderdal. Ook leidde De Graaf tussen 1991 en 1996 de mime-opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool. Zijn toneelteksten zijn uitgegeven bij IT&FB, De Geus en De Nieuwe Toneelbibliotheek. de Graaf, die opgroeide in stadsdeel Nieuw-West, schreef de tekst voor The Tragedy of Slaughtervaart.

16/11/18: gesprek met Sander Heijne, auteur van het boek Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u. Aanvang 19.00 uur.
Sander Heijne (1982) is onderzoeksjournalist en historicus. Hij schreef voor De Correspondent, De Volkskrant en het NRC Handelsblad. In 2011 werd hij genomineerd voor de belangrijkste journalistieke onderzoeksprijs De Loep. Hij werkte o.a. op de redactie economie van de Volkskrant, waar hij een fascinatie ontwikkelde voor het effect van bureaucratische systemen op ons alledaagse bestaan. Hij schreef talloze artikelen over de mislukte marktwerking en waarom de vermarkting niet werkt in de publieke sector. Hij sprak honderden mensen op de werkvloer. In februari dit jaar verscheen zijn boek ‘Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u’, waarin hij onder meer vier voorwaarden schetst voor een eerlijke marktwerking. LUISTER HET VOORGESPREK TERUG.

17/11/18 november: gesprek met Bas Soetenhorst en Jeroen Wester, journalisten en schrijvers van De Kraak van het Slotervaartziekenhuis & de avonturen van Aysel Erbudak. Aanvang 19 uur.

Jeroen Wester is journalist van NRC Handelsblad en nrc.next. Hij schrijft over zorg, economie en financiën. Hij won in 2015 De Tegel, samen met NRC-collega Joep Dohmen, voor zijn publicaties over klokkenluider Arthur Gotlieb en de misstanden bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Daaruit volgde Operatie ‘werk Arthur de deur uit’, dagboek van een ongewenste werknemer, waarin zij zijn aangrijpende verslag bewerkten. Wester is auteur van Help, we worden overgenomen, over de meest voorkomende financiële trucs van bedrijvenhandelaren (private equity) en hij schreef Baan, opkomst en ondergang van een softwarebedrijf. Voor zijn publicaties over het boekhoudschandaal van Ahold won hij samen met Joost Oranje in 2004 de NDP-prijs voor dagbladjournalistiek en De Loep, de prijs voor onderzoeksjournalistiek. LUISTER HET VOORGESPREK TERUG.

Bas Soetenhorst is buitenlandredacteur en columnist. Eerder onderzoeksjournalist en politiek journalist op Binnenhof en in Amsterdam. Hij volgt voor Het Parool al jaren de gebeurtenissen rond de Noord/Zuidlijn. Hij is auteur van een aantal politieke boeken: Afrekenen met Peper (over de bonnetjesaffaire in Rotterdam), De Achterkamer (over de teloorgang van Ad Melkert, met Addie Schulte) en Daadkracht & Duidelijkheid (over vijf jaar crisis in de VVD, met Addie Schulte). Hij is winnaar van De Loep 2011, prijs voor onderzoeksjournalistiek, en winnaar van de Brusseprijs 2012 met Het Wonder van de Noord/Zuidlijn. In 2014 werd hij genomineerd voor de Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek 2014.  In 2015 schreef hij samen met Jeroen Wester De Kraak van het Slotervaartziekenhuis & de avonturen van Aysel Erbudak, vermeld op longlist van de M.J. Brusseprijs 2016 voor het beste journalistieke boek. 

24/11/18: gesprek met emeritus hoogleraar en schrijver Hans Achterhuis. Aanvang 19.00 uur.
Hans Achterhuis (1942) is emeritus hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Twente. Achterhuis recenseert wijsgerige literatuur voor de Volkskrant en is redacteur van het Kritisch Denkerslexicon en het Tijdschrift voor Filosofie. Hij is bekend als publieke intellectueel die zich regelmatig mengt in maatschappelijke discussies. In 2011 werd Achterhuis voor twee jaar benoemd tot ‘Denker des vaderlands’. De nadruk in zijn werk ligt op de sociale filosofie, waarbij hij zich heeft gericht op thema’s als ontwikkelingshulp, welzijnswerk, schaarste en technologie. Zowel ‘De utopie van de vrije markt’ (2010) als ‘Met alle geweld’ (2008) werden onderscheiden met de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek van het jaar. Van zijn klassieker uit 1979 ‘De markt van welzijn en geluk’ verscheen eind 2016 een actuele editie. Hij publiceerde o.a. ‘In het rijk van de schaarste'(1988), ‘De erfenis van de utopie’ (1998), ‘Politiek van goede bedoelingen’ (1999) ‘Utopie’ (2006), ‘De utopie van de vrije markt’ (2010) en ‘Koning van Utopia’ (2016). LUISTER HET VOORGESPREK TERUG.

22/11/18: gesprek met schrijver en publicist Özkan Gölpinar. Aanvang 19.00 uur.
Özkan Gölpinar (1968) werkt bij het Leiden University Center for the Arts in Society aan het onderzoeksprogramma Contemporary Art Beyond Boundaries. Daarvoor werkte hij als programmamanager bij het Mondriaan Fonds en het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Hij heeft in het verleden als verslaggever gewerkt bij onder meer de Volkskrant, Trouw en een groot aantal tijdschriften. Gölpinar heeft meerdere boeken, essays, toneelstukken, documentaires, artikelen, recensies en adviezen op zijn naam staan. Hij is bestuurslid geweest van onder meer Internationaal Cultuurpodium Mozaïek, het Nederlands Gespreks Centrum en het Maurits Binger Film Instituut. Daarnaast zat hij in diverse adviescommissies. In 2017 sprak hij de ‘Staat van de Theatertekst’ uit op het Nederlandse Theaterfestival waarin hij zich afvraagt ‘hoe komen we ondanks onze verschillen tot een hernieuwde gemeenschappelijkheid?’ LUISTER HET VOORGESPREK TERUG.
 

Bekijk oude speeldata