Projecten

OP HOOP VAN ZEGEN

Premièredatum

Op hoop van zegen van Herman Heijermans werd in de laatste twee maanden van 1900 voltooid. Nadat Heijermans zich had verdiept in de misstanden in de zeevisserij schreef hij een aanklacht tegen reders die vissersschepen als ‘drijvende doodskisten’ het water opstuurden om het verzekeringsgeld op te strijken. Het glorieuze ondernemerschap op zee, waar Nederland vaak trots op is, verliest hier al haar glans. Het verhaal van de roekeloze ondernemer die meent dat hij geen andere keuze heeft en het armzalige vissersgezin dat wordt uitgebuit grijpt nog steeds aan. Maar niet alleen een hedendaagse visser, ook pakketbezorgers of het bagagepersoneel van Schiphol zouden zich erin herkennen. De storm die door het stuk raast is zo hevig, alsof de klimaatcrisis al voelbaar is.

Op een scène waarop voortdurend de wind zal gieren, haalt Dood Paard in een uitgebeende versie van Op hoop van zegen de scherpste kanten van dit meesterwerk naar boven.

Rondom de voorstelling organiseert Dood Paard een randprogramma waarin documentaires en debat omtrent de thematieken in het stuk aan bod komen.

Van/door/met Joachim Robbrecht, Kuno Bakker, Manja Topper, Tomer Pawlicki, Dinda Provily, Michael Yallop en Ramses van den Hurk.
Foto: Bowie Verschuren

Speeldata

Bekijk oude speeldata