Media & credits

creditsJoachim Robbrecht, Kuno Bakker, Manja Topper, Tomer Pawlicki, Dinda Provily, Michael Yallop en Ramses van den Hurk
tekstHerman Heijermans en Dood Paard
afficheKuno Bakker
foto'sSanne Peper
CampagnebeeldBowie Verschuuren
mede mogelijk gemaakt doorhet Fonds Podiumkunsten en het Amsterdam Fonds voor de Kunst

Andere projecten

Projecten

OP HOOP VAN ZEGEN

Premièredatum

Op hoop van zegen van Herman Heijermans werd in de laatste twee maanden van 1900 voltooid. Nadat Heijermans zich had verdiept in de misstanden in de zeevisserij schreef hij een aanklacht tegen reders die vissersschepen als ‘drijvende doodskisten’ het water opstuurden, heel goed wetend dat de kans op schipbreuk groot was. Het risico van deze onderneming lag in alle gevallen bij de gezinnen waarvan de vaders en zonen aanmonsterden. Voor de reder was het altijd een win-win onderneming. Ofwel had hij inkomsten van de vangst, ofwel streek hij het verzekeringsgeld op van een schip dat verging. De vissers kregen een schamel deel van de opbrengst of verloren het leven. In een uitgebeende versie haalt Dood Paard in Op hoop van zegen de scherpste kanten van dit meesterwerk naar boven.

Recensies

Klik op de titels voor de complete recensies tot nu toe:

Volkskrant: **** Het vlot acteerwerk en beklemmende scenografie is van een indrukwekkend niveau.
 
Het Brabant Cultureel: Op hoop van zegen, ijzersterk vertolkt door Dood Paard
 
NRC: **** Op hoop van zegen grijpt je bij de kladden en laat je niet meer los.
 
De Theaterkrant: Het spel is overtuigend en humoristisch, (…) het werkt prachtig.
 

Contextprogramma

Rondom de voorstelling organiseert Dood Paard een randprogramma waarin documentaires en debat omtrent de thematieken in het stuk aan bod komen. Dit programma wordt aangeboden in Theater Ins Blau in Leiden, Theater Kikker in Utrecht, Theater Musis in Arnhem en Theater Rotterdam in Rotterdam.

Dood Paard koos deze Nederlandse toneelklassieker vanwege de actualiteit en relevantie van de thema’s van het stuk uit 1900: de sociale situatie van de arbeidersklasse, corruptie en hebzucht door economische belangen, genderstrijd en de uitbuiting van de zee.   

Het contextprogramma wordt verzorgd door dramaturg en programmamaker Florian Hellwig. We nodigen specialisten die ons geïnspireerd hebben bij het maken van de voorstelling en ons op een prikkelende manier meer kunnen vertellen over de thema’s die in de voorstelling naar voren komen. Op die manier is Op hoop van zegen de aanleiding voor gesprekken over economie, misstanden in de scheepvaart, moderne slavernij en armoede. Hellwig gaat voorafgaande aan vier voorstellingen in gesprek met vier verschillende gasten.

16 november 2023 – 19.30 Musis & Stadstheater in Arnhem: gastspreker Mathijs van de Sande
Van de Sande doet onderzoek naar de democratische legitimiteit en de rol van protest en sociale bewegingen. Daarvoor put hij uit diverse filosofische stromingen en tradities, zoals anarchisme, feminisme, en (post-)marxisme.
Mathijs van de Sande doceert politieke filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. 

Luister de aflevering hier terug via Spotify.

9 december 2023 – 19.30 Theater Ins Blau in Leiden: gastspreker Bram Logger en Parcival Weijnen
Parcival Weijnen en Bram Logger zijn gespecialiseerd in onderzoeksjournalistiek. Ze volgen geldstromen en onderzoeken machtsstructuren. Ze werken regelmatig samen en schreven interessante en ontluisterende artikelen over mistanden in de hedendaagse visserij in de Groene Amsterdammer die Dood Paard inspireerden bij het maken van de voorstelling

Luister de aflevering hier terug via Spotify.

[WEGENS ZIEKTE GEANNULEERD] 10 maart 2024 – 18.45 Theater Kikker Utrecht: gastspreker Mineke Schipper
Schipper is emeritus hoogleraar interculturele literatuurwetenschap aan de Universiteit in Leiden en studeerde Frans, filosofie en literatuurwetenschap. Haar onderzoeksprojecten variëren van Afrikaanse orale literatuur over romans en theater tot heldenverhalen en scheppingsmythologie in culturen wereldwijd. Ze zoomt in op de sekseverschillen en vooral op hoe de vrouw gezien, gevreesd en geknecht wordt door de man.

Ze heeft twee boeken geschreven die erg inspirerend waren bij het maken van de voorstelling: Weduwen en Heuvels van het Paradijs.

14 maart 2024 – 19.30 Theater Rotterdam: gastspreker Laura Burgers
Laura Burgers is juriste en schrijver. Ze werkt als universitair docent bij het Amsterdam Centre for Transformative Private Law (ACT) van de afdeling privaatrecht van de Universiteit van Amsterdam. Ze deed onderzoek naar rechtszaken over klimaatverandering, rechten van toekomstige generaties en rechten van de natuur. Ze is een van de experts in het VN-programma Harmony with Nature over de rechten van de natuur.

Wij putten inspiratie voor de voorstelling uit De stem van de Noordzee waarvan Laura Burgers een van de auteurs is.

Educatieprogramma Rondom de voorstelling Op hoop van zegen bieden wij een workshop aan voor leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs. Dit project is ontwikkeld en opgezet om leerlingen kennis te laten maken met acteren en de thematiek uit de voorstelling. Daarbij vinden wij als theatercollectief het belangrijk om culturele en theatrale verdieping te bewerkstelligen bij ons (jonge) publiek. We hopen zo leerlingen te enthousiasmeren voor cultuur en te inspireren om zelf hun creativiteit te uiten.

Bij interesse en vragen graag mailen naar jurgenwalch@doodpaard.nl.

 

Bekijk oude speeldata