Media & credits


creditsWessel Schrik, Manja Topper, Jan Paul Schutten, Carmen Schabracq, Bas Kosters, Michael Yallop en Ramses van den Hurk
afficheKuno Bakker
foto'sSanne Peper

Andere projecten

Projecten

HET MYSTERIE VAN NIKS EN ONEINDIG VEEL SNOT

Het mysterie van niks en oneindig veel snot (10+, 12+, 18+ en ∞+) is een voorstelling gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Paul Schutten over het ontstaan van het heelal.

Hoe zag het allerbeginste begin, het niks, eruit? Dijt het heelal al maar verder uit of wordt alles uiteindelijk weer terug in elkaar gedrukt tot datzelfde niks? In de voorstelling springen we van de oerknal naar de verre toekomst. Van bomen die groeien van de gassen die wij uitademen en vice versa, naar hoe het ijzer in ons bloed ooit in een supernova is ontstaan. Het gaat over bizarre elementen die pas op het laatste moment besluiten of ze een golf of een deeltje willen zijn. In de voorstelling zien we zelfs dat het niet zo onwaarschijnlijk is dat er ergens anders in het heelal ook een vorm van leven zou kunnen zijn.

Met low-tech, good-old-fashioned, houtje-touwtje-theatermiddelen toveren we de wereld van het immense niks in de hoofden van het publiek.

De voorstelling gaat over hoe nietig de mens en de aarde zijn in dat onmetelijke en schijnbaar oneindig uitdijende heelal, over hoe alles is ontstaan en dat dat bovendien eigenlijk allemaal één groot toeval is.

“Je hebt vast wel eens een prachtige zonsondergang gezien. Of een heldere sterrenhemel die uit ontelbare fonkelende diamanten lijkt te bestaan…misschien heb je je op zo’n moment wel eens afgevraagd waar die sterren, de zon en de aarde eigenlijk vandaan komen. Hoe is ons heelal ontstaan? En waarom is er iets en niet niets? Was dat niet veel logischer geweest? Want waar kan alles zomaar ineens vandaan zijn gekomen? Is er altijd al iets geweest of juist niet? Als er ooit niets was, hoe kan er dan uit niets iets ontstaan? Of als er altijd al iets was, waar komt dat iets dan vandaan? Hoe ver terug is altijd eigenlijk? Wat komt er na oneindig? Is oneindig keer oneindig meer dan gewoon oneindig? En als je jezelf opeet, word je dan twee keer zo dik of verdwijn je juist helemaal?”

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds en het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst)

Beeld: Sanne Peper

Educatieprogramma

Elke de Graaff (educatie-expert en theatermaker) organiseert een educatief programma rondom o.a. de voorstelling Het mysterie van niks en oneindig veel snot.

Bekijk de lesbrief voor docenten hier voor meer info en mogelijkheden.

Weten hoe het er behind-the-scènes aan toe gaat?

Check onze speciale website voor deze voorstelling. Hier vind je behind-the-scènes beelden, lees je meer over het onderwerp en kan je je verder verdiepen in het mysterie van het heelal.

mysterievanniks.nl
Bekijk oude speeldata