Media & credits

creditsKuno Bakker, Gillis Biesheuvel, Frank Vercruyssen, Julian Maiwald
tekstYasmina Reza
afficheKuno Bakker
voorstelling in New York mede mogelijk gemaakt doorFonds Podiumkunsten, Consulate General of the Netherlands in New York

Andere projecten

Projecten

Art (Kunst)

Premièredatum

Serge, Mark en Ivan zijn al vijftien jaar vrienden. Serge wil al wel eens geld uitgeven aan moderne kunst. Mark niet. Ivan weet het niet zo goed. Serge koopt een wit schilderij voor 60.000 euro. Mark vindt dit belachelijk en laat dat merken. Ivan zit tussen beide partijen in, probeert de brokken te lijmen en maakt er ondertussen zelf een paar. Of de vriendschap zal overleven, is de vraag.

Yasmina Reza (°1959) is een Franse schrijfster en actrice. Haar vader was een Joods-Iraanse ingenieur van Russische afkomst, haar moeder een Joods-Hongaarse violiste.

‘Kunst’, haar bekendste stuk, ging in première op 28 oktober 1994 in Parijs en won dat jaar de ‘Molière’ voor beste auteur, beste stuk en beste productie. Het stuk is ondertussen vertaald in dertig talen.

‘Kunst’ is natuurlijk vooral een briljante tragikomedie, maar het immer cynischer wordende neoliberale discours over de relevantie van kunst en cultuur zorgt ervoor dat deze tekst beangstigend actueel blijft.

Wanneer is kunst kunst?
Hoeveel mag het kosten?
Is het relevant dat een land geld besteedt aan kunst?
Moet uw hobby gesubsidieerd worden?

Bekijk oude speeldata