Media & credits

creditsKuno Bakker, André Dongelmans, Rosa van Leeuwen, Manja Topper
afficheKuno Bakker

Andere projecten

Projecten

Wie is er bang voor Virginia Woolf? (2013; 2019)

Premièredatum

In 2013 en 2019 hernam Dood Paard de klassieker Wie is er bang voor Virginia Woolf? van Edward Albee.

Het stuk was in 1994 een van de eerste die Dood Paard ooit speelde.

De piepjonge Kuno Bakker en Manja Topper kwamen toen net van de Toneelschool en stortten zich met doodsverachting op dit wereldberoemde stuk. Ze speelden Martha en George, een echtpaar in de herfst van hun leven.

In 2013 hernam Dood Paard het stuk. Kuno en Manja, inmiddels dichterbij de leeftijd van hun personages, vroegen twee jonge acteurs om Nick en Honey te spelen: Gillis Biesheuvel en Naomi Velissariou. In 2019 hernam Dood Paard het stuk opnieuw, dit keer met André Dongelmans en Rosa van Leeuwen als Nick en Honey.

De versie van 2013 en 2019 behoudt de kracht van de sobere enscenering, waar geen ruimte is voor larmoyant spel. Het generatieverschil dat nu op het toneel te zien is maakt de tragiek in het stuk groter en de manier waarop het oudere koppel de nieuwelingen misbruikt wordt schrijnender.

De legendarische tekst van Edward Albee in vertaling van Gerard Reve, wordt integraal gespeeld. Het stuk is vlijmscherp en bij vlagen is ook erg geestig. 

De voorstelling was te zien in 17 verschillende steden, waarvan drie in België en één in Frankrijk. Ook speelde de voorstelling in juli 2019 op het Over het IJ-festival in Amsterdam.

Onderscheidingen
• Geselecteerd als publieksfavoriet voor het Nederlands Theater Festival 2013
• Voorstelling van het seizoen 2012-2013 – De Volkskrant
• Rosa van Leeuwen won voor haar rol als Honey de Colombina 2019

Over het stuk
Wie is er bang voor Virginia Woolf? van Edward Albee speelt zich af in het academische milieu van een universiteit. Het begint om twee uur ‘s nachts. Het oudere echtpaar, Martha en George, komt dronken thuis van een feest van de rector magnificus van de universiteit (de vader van Martha). Martha heeft een jong koppel, een ambitieuze bioloog Nick en zijn vrouw Honey uitgenodigd voor een afzakkertje. Deze avond ontspoort helemaal. Martha en George vechten over de rug van het jonge echtpaar een oorlog uit over een mislukte carrière, een kinderwens en een drankprobleem. Het jongere stel wordt hier op meedogenloze wijze in meegesleurd. Uiteindelijk speelt het oudere echtpaar hun finale spel en maken ze de laatste fantasie die hen bindt kapot. Wie is er bang voor Virginia Woolf? werd oorspronkelijk geschreven door Edward Albee in 1962, won verscheidene toneelprijzen en werd bij het grote publiek bekend via de verfilming in 1966, met o.a. Elizabeth Taylor en Richard Burton.

Bekijk oude speeldata