Media & credits
Andere projecten
LEAR
Met een anti-patriarchale blik werpt Dood Paard een nieuw licht op King Lear.
In een tijd waarin oude machthebbers, CEO’s, presidenten en dictators hun greep op de wereld willen behouden en verstevigen, werpt Dood Paard met een anti-patriarchale blik een nieuw licht op King Lear. Hoe laat de oudere generatie de maatschappij achter voor haar kinderen? Waarom is het zo moeilijk om de controle los te laten over een wereld waarin zij niet meer hoeven te leven? Wat is waar, wat is fake? Wat is waanzin, wat is wijsheid? Wie is er werkelijk te vertrouwen?
Lear is in de winter van zijn leven en besluit zijn rijk op te splitsen en onder zijn dochters te verdelen. De grootte van het erfdeel hangt af van de liefde die de dochters aan hun vader betuigen. De twee oudste dochters, Goneril en Regan vleien Lear en putten zich uit in liefdesverklaringen. De jongste, Cordelia, zijn oogappel, weigert mee te doen aan deze poppenkast en vindt dat haar liefde voor zich spreekt. Daarop ontsteekt Lear in woede onterft haar en verbant haar naar Frankrijk.
King Lear is een van de meest complexe stukken van Shakespeare met veel personages en plotlijnen. Dood Paard maakt een razend actuele en haarscherpe bewerking.
CONTEXTPROGRAMMA BIJ LEAR
Rondom de voorstelling LEAR organiseert Dood Paard een contextprogramma dat verzorgd wordt door dramaturg en programmamaker Florian Hellwig. We nodigen specialisten die ons geïnspireerd hebben bij het maken van de voorstelling en ons op een prikkelende manier meer kunnen vertellen over de thema’s die in de voorstelling naar voren komen.
Dit programma wordt voorafgaande aan de voorstelling aangeboden in de Schouwburg in Amstelveen om 19.45 op 19 april, in De Harmonie in Leeuwarden op 16 mei en in de Meervaart in Amsterdam op 24 mei. U bent van harte uitgenodigd voor dit programma.
Schouwburg in Amstelveen, 19.45, 19 april
Rob van der Zalm is onze eerste gast en als universitair docent verbonden aan de Leerstoelgroep Theaterwetenschap van de UvA. Hij is een groot kenner (en liefhebber) van de Nederlandse theatergeschiedenis, waarin ook William Shakespeare (1564-1616) een grote rol heeft gespeeld. Sterker nog: niemand heeft zulke diepe sporen getrokken in onze theatergeschiedenis als William Shakespeare. Tot op de dag van vandaag is hij ook hier veruit de meest gespeelde toneelschrijver. In 2016 maakte Van der Zalm de tentoonstelling ShakespeareNL, waarmee de vierhonderste sterfdag van Shakespeare gevierd werd. Een recent werk van Van der Zalm is het boek Theater verzamelen – (On)grijpbaar erfgoed (2025), waarvan hij een van de co-auteurs is. Een heerlijke reis door vier eeuwen theatergeschiedenis aan de hand van 100 theaterobjecten van het Allard Pierson dat dit jaar 100 jaar bestaat.
De Harmonie in Leeuwarden op 18 mei
Hans Jansen is onze tweede gast en is docent aan de Faculteit der Letteren, Engels van de Rijksuniveristeit Groningen. Hans Jansen is een groot kenner en liefhebber van Shakespeare en Engelstalig toneel. Hans Jansen is ook dramaturg bij het Shakespearetheater Diever en redacteur van de glossy William – een knipoog naar de Linda. Sinds 2013 verschijnt die tweemaal per jaar, ter begeleiding van de befaamde, altijd weer massaal bezochte Shakespeare-voorstellingen in het openluchttheater van het Drentse Diever
Waarom is King Lear de favoriet van Hans Jansen? ‘Daar gaat Shakespeare het diepst. Het stuk bevat spanning, horror, humor en liefde, maar Shakespeare gunt ons niets. Hij haalt van de mens alles weg: macht, liefde, beschaving, zintuigen, kennis en hoop. Om vervolgens na een korte opleving de kijker te confronteren met het onvermijdelijke. Het is het absurdisme van Ionesco, Beckett en Pinter, maar dan in het kwadraat.’
Meervaart in Amsterdam 24 mei
De gast die in de Meervaart bij ons aan zal schuiven maken we zo snel mogelijk bekend. We houden u op de hoogte!