Media & credits


creditsManja Topper, Wessel Schrik, Carmen Schabracq (www.carmenschabracq.nl), Michael Yallop, Elmar Neudam
tekstJan Paul Schutten
afficheKuno Bakker
met dank aanIsabella Rossellini

Andere projecten

Projecten

Het Raadsel van Alles Wat Leeft (9+)

Premièredatum

Een voorstelling over de evolutie naar het gelijknamige boek van Jan Paul Schutten.

‘Hoe lang scharrelen mensen al op de aarde en zijn bacteriën hier niet al veel langer? Wat is leven precies, hoe is het ontstaan, hoe planten levende dingen zich voort en waarom gaat alles wat leeft ooit dood? Lijkt Jos Grootjes uit Driel op een haai? Of op de bacteriën in zijn sokken? Waarom is het soms verstandig om dood te gaan? Hoe maak je een hond van zeventig kilo? Waarom lijken alle baby’s op elkaar? Wat is het geheim van de bombardeerkever? Waarom willen vrouwtjes kinderen van een moordende idioot?’ Hoe maak je een vliegje met extra vleugels? Dit zijn slechts enkele van de grote vragen die aan de orde komen in Het raadsel van alles wat leeft.

In een ‘Wunderkammer’ vol rariteiten, opgezette beesten en embryo’s op sterk water, ontmoet een pantoffeldiertje een hert met een enorm gewei. Leggen we aan de hand van letterpasta uit hoe DNA en RNA werkt. En doen we een experiment, waarbij we zien dat een natuurspons, nadat je hem op verschillende manieren hebt proberen te vernietigen, zich telkens weer herstelt.
De ingewikkelde vragen over de evolutie worden op een dadaïstische manier te lijf gegaan waarbij je ondanks (en misschien wel dankzij) alle chaos heel veel te weten komt. En door die kennis worden nog veel meer vragen opgeroepen. Het wordt een ode aan het wetenschappelijk onderzoek.

Bekijk oude speeldata